Mallorca ja està de ple en la celebració de l'Any Ramon Llull. L'objectiu d'aquests dotze mesos de commemoracions és donar a conèixer la figura i obra del filòsof més universal. El bisbe de Mallorca, Javier Salinas, va resumir que la missió és "recuperar la memòria" del beat mallorquí i posar "carn i ossos" al missioner. La Plaça Major va ser ahir l'emplaçament escollit per donar el seus a l'Any Llull ja que va ser el lloc on en 1232 va néixer l'escriptor prolífic que compta amb 280 obres, segons l'edició elaborada amb motiu de la seva canonització. El mateix Salines ha desitjat que aquest any jubilar concedit pel papa Francisco sigui "molt profitós" i ha confiat que arribi el moment en què el Summe Pontífex declari a Llull com "doctor de l'Església".
"Aquest any jubilar té com a finalitat recordar al beat com un home de fe". Per això, l'Església de Mallorca, les institucions, nombroses entitats i la societat civil s'han proposat donar a conèixer la figura d'aquest místic organitzant nombroses activitats, que "propagaran la vida i obra de Ramon Llull tant des del punt de vista filosòfic com de l'experiència de la fe ". Després d'aquestes paraules de Salines, va arrencar la desfilada festiu cap a la Basílica de Sant Francesc sota el so de les xeremies i lluint els estendards del 700 aniversari de la mort del missioner. Un cop al temple, Javier Salinas costat dels altres sis bisbes que van participar en l'obertura de l'Any Llull van visitar la capella on descansen les restes del beat per encendre set espelmes i dipositar un ram de flors en la seva memòria. En aquesta inauguració de l'any jubilar van participar el secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, monsenyor Lluís F. Ladària; l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el de Oriola-Alacant, Jesús Murgui; el de la Seu d'Urgell, Joan Enric Vives i l'administrador diocesà de Menorca, Gerard Villalonga.
Tot seguit va començar una solemne eucaristia amb la qual oficialment arrencava aquest any lul·lià i ho va fer amb la signatura del decret per part del bisbe Salinas. La missa, que va ser oficiada per monsenyor Ladària, va comptar amb la concelebració d'uns vuitanta sacerdots i frares. Durant l'homilia, el secretari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe va llegir un fragment del llibre Amic e Amat, "un dels punts culminants de la producció literària" de l'escriptor venerat.
Música medieval
![](http://www.noudiari.es/wp-content/uploads/2013/12/ramonllull.jpg)
"Ramon Llull estimava profundament l'art del cant, moltes de les seves poesies estaven pensades per ser cantades", va afirmar Savall en la presentació del concert, un recital que va comptar amb l'actriu Sílvia Bel i Jordi Boixaderas com a oradors. Les veus dels contratenors Pascal Bertin i David Sagastume; la cantant Waed Bouhassoun; el baix Carnovich; la soprano Maria Cristina Kiehr;els tenors Víctor Sordo i Lluís Vilamajó i el baríton Furio Zanasi van fer les delícies dels presents en un recital que va arrencar rememorant la Mallorca musulmana de 1200 amb la dansa Mawachah Ja man Laibd Bihi Chamoulo. Fanfara va servir per recordar la conquesta de Mallorca el 1229 per part de Jaume I i Ductia per rememorar el naixement del gran protagonista d'acte, una figura que va congregar a la basílica a nombroses autoritats com el conseller de Presidència, Marc Pons, el vicepresident insular de Cultura, Francesc Miralles o el titular de Cultura de Cort, Miquel Perelló.L'expresident del Govern José Ramon Bauzá i l'anterior presidenta del Consell, Maria Salom tampoc van voler perdre l'obertura de l'Any Llull, una festa que va acabar amb una merescuda ovació del públic al mestre Savall amb la seva meravella de concert
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada